Световноизвестни  актьори, писатели, режисьори и музиканти, журналисти и историци изпратиха писмо до руския президент

...
Световноизвестни  актьори, писатели, режисьори и музиканти, журналисти и историци изпратиха писмо до руския президент
Коментари Харесай

Звезди на световната култура пишат на Путин за Навални

Световноизвестни  актьори, писатели, режисьори и музиканти, публицисти и историци изпратиха писмо до съветския президент Владимир Путин, с апел да подсигурява правата на намиращия се в пандиза опозиционер Алексей Навални. 

Le Monde разгласява писмото до съветския водач на 16 април. Авторите, измежду които виждаме имената на Светлана Алексиевич, Салман Рушди, Джъд Лоу, Ванеса Редгрейв…, се обръщат към Путин, акцентирайки, че Навални е арестуван в колония, която „ доста юристи и правозащитници назовават ​​„ една от най-строгите в Русия “.  В същото време здравословното положение на наказания бързо се утежнява и настояването за приемане на определения от него доктор е отхвърлено.

„ Г-н Навални демонстрира клинични признаци на тежко неврологично разстройство, има непрекъсната болежка в гърба и загуба на чувство в краката и ръцете Той страда освен от мощна кашлица и висока температура. — написа в писмото.  — Както всеки жител на Русия, той има право да поиска да бъде прегледан и лекуван от определен от него доктор. След отхвърлянето на това искане той разгласи гладна стачка на 30 март в символ на митинг.  „ Вие, като определен президент на Русия и поръчител на закона, сте длъжни да извършите това искане “, завършва писмото.

 Апелът е подписан от към осемдесет души.  Сред тях са писателите Патрик Зюскинд, Нийл Гейман, Дж. К. Роулинг, Елиф Шафак, Мартин Еймис, нобелистите Светлана Алексиевич, Дж. М. Кутси, Орхан Памук, актьорите Бенедикт Къмбърбач, Джъд Лоу, Дейвид Духовни, Ралф Файнс, Иън Маккелън, писателят и артист Стивън Фрай, историкът Тимоти Снайдър, драматургът Том Стопард, фронтменът на Radiohead Том Йорк, музикантът Бьорн Улваеус от ABBA, както и десетки, учени, историци, публицисти, музиканти, режисьори, сценаристи.

В колонията Навални продължава гладната си стачка. По този метод той изисква от управлението на ИК-2 да допусне при него лекуващия го доктор. Преди това той се оплакваше от изтръпване на краката, кашлица и други здравословни проблеми. Федерелната работа за осъществяване на наказанията (ФСИН) оцени положението му като приемливо и заяви, че той няма нито ковид, нито туберкулоза.

Алексей Навални се озова в затворническата колония след тъжба против него от ФСИН. Политикът, за който се твърди, че има условна присъда по случая „ Ив Роше “ от 2014 г. редовно пропущал визити при инспекторите — по времето, когато  беше на лекуване в Германия, след опита да бъде токсичен.  Съдът одобри, че опозиционерът не се е съобразявал с изискванията на присъдата и размени условният срок с действителен. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР